Co vše musí splňovat obkladový kámen venkovní

Každý z nás chce, aby byl jeho dům co nejhezčí, a zároveň aby jeho údržba byla co nejsnadnější. K tomuto účelu se pak používají nejrůznější pomůcky. Jednou z nejčastějších je i obložení spodní části fasády kamenem.

Toto opatření má hned několik výhod. Předně to vypadá skutečně pěkně, pokud je dobře provedeno. Díky tomu se zlepší vzhled celého našeho domu. A to je rozhodně něco, o co bychom měli usilovat, neboť pouze v domě, který se nám líbí, se budeme cítit skutečně pohodlně a budeme tam moci opravdu relaxovat a odpočívat.

obkladkamen1

Dále je zde fakt, že se mnohem snadněji čistí než klasická fasáda. A právě ona spodní část je vystavena v tomto ohledu největší zátěži, ať už díky zplodinám projíždějících automobilů či aktivitám vandalů Je tedy jen dobře, pokud můžeme způsobené škody snadno napravit.

V neposlední řadě také slouží ke zpevnění celé stavby. Ať už si to uvědomujeme, nebo ne, budovy jsou celodenně vystaveny drobným otřesům způsobeným projíždějícími vozy. A ty mohou mít při dlouhodobém působení za následek praskání zdí a stěn. Kamenné obložení je pak zpevňuje a zvyšuje tím jejich životnost.

Ovšem aby mohl všechny tyto úkoly plnit, musí mít obkladový kámen venkovní určité vlastnosti. Tou první a nejdůležitější je pak pevnost. V žádném případě nesmí snadno praskat, a to jak důsledku námahy, tak i nárazu.

obkladkamen2

Dále musí být odolný vůči vlivům počasí, zejména pak vodní a větrné erozi, ale i vůči rychlým změnám teplot, které zažíváme pravidelně na jaře a na podzim.

Také by se měl dát snadno vyleštit a opracovat do příslušných tvarů a tloušťky. Díky tomu totiž nebude následně výsledek působit jako mišmaš. A i to je velmi důležité.

Je tedy vidět, že je toho poměrně dost, co musí splňovat. Není tedy divu, že se používá jen pár druhů, jako například břidlice či žula. Věřte ale, že ty svůj úkol rozhodně budou plnit dobře.

Podobné příspěvky