Dokonalé vánoční cukroví s mandlemi

Mandle jsou ukryté v peckách mandloní. Patří mezi nutričně velice vhodnou potravinu pro naše tělo, která nám může dodat hodně vlákniny, bílkovin, vápníku, hořčíku, draslíku, zinku či třeba selenu. Jedná se také o ořechy velice vhodné na pečení a to i vánočního cukroví. Dávno již se nepoužívají pouze vlašské ořechy, ale z části je nahradily právě mandle. Mandle mají spoustu výhod a mezi ně patří i cena. Cena za mandle 1kg balení je od dvou do pěti set korun dle kvality. Samozřejmě čím kvalitnější ořechy (v bio kvalitě) tím vyšší cena.

vánoční štola

Mandlemi můžete vlastně nahradit jakékoli jiné ořechy v pečení. Většinou se používají mandle mleté, které přidáte k základu mouky. Samozřejmě můžete zkusit třeba tradiční francouzské makronky, které v základu tvoří mandlová mouka. Jedná se však o poměrně náročný dezert, který ne každý zvládne hned na poprvé. Oblíbené jsou také vánoční italské mandlové sušenky, nebo třeba italský vánoční chléb Panettone. Můžete však vyzkoušet něco jednoduššího, jak jsou třeba mandlové vanilkové rohlíčky. A na ty vám přinášíme recept.

Makronky

Potřebujete 300g mouky (hladké), 50g moučkového cukru, 200g másla, 100g mandlí ve vysoké kvalitě, loupaných a pomletých na jemno, 2 žloutky. Na dokončení moučkový cukr s vanilkovým cukrem smíchaný v misce.

V misce smíchejte nejprve všechny suché suroviny a poté přidejte máslo a žloutky. Ve větší míse vypracujte kompaktní těsto, které dejte do lednice odležet minimálně přes noc. Nebojte se jej ale nechat odpočívat klidně i dva dny. Zabalené v potravinářské folii to v pohodě vydrží a odmění vás suprovou konzistencí. Po odležení z těsta odebírejte množství na jeden rohlíček a vytvarujte z něj menší zahnuté rohlíčky, které pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 7 minut. Rohlíčky hlídejte, aby se vám nespálily. Ještě horké je obalte v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým cukrem a uschovejte na suché chladné místo aspoň na dva týdny.

Podobné příspěvky