Irsko je opravdu krásnou zemí, která se ve světě proslavila hlavně díky tradičnímu hudebnímu nástroji, kterým jsou dudy, ale také třeba díky pověstným chlapským sukním, o nichž si většina lidí myslí, že jsou zcela normálním oděvem zdejších mužů. Opak je ale pravdou. Tradiční kilt by se dal přirovnat k našemu kroji, takže je opravdu velkou výjimkou, pokud na ulici narazíte na muže právě takto oblečeného. Další věcí, kterou mají lidé zafixovanou s Irskem, je nepříliš dobré jídlo a celková gastronomie. Je tomu ale skutečně tak?

Tento stereotypní názor je do jisté míry ovlivněn tím, že se tradiční irská kuchyně podobá té britské, která má ve světě opravdu nedobrou pověst. Je tomu tak hlavně kvůli druhé světové války, kdy se tito obyvatelé museli spoléhat na tradiční suroviny, které si zvládali sami obstarat, a také proto, že byly větší starosti než se starat o dochucování pokrmů. Z tohoto důvodu tak na několik desítek let z Irské i Britské kuchyně vymizely pestré chutě a také používání a dochucování pomocí koření. Jídlo se tak pokládalo za nevýrazné a jakýmsi způsobem chladné, což se velice často říká i o obyvatelích Británie.

Pivo guiness

Tyto časy už jsou ovšem minulostí a Irská kuchyně má rozhodně co nabídnout. Nejpoužívanějšími surovinami jsou hlavně brambory, mořské plody, ryby, hovězí a jehněčí maso a čerstvá zelenina. Dalo by se říct, že Irsko je takovou bramborovou velmocí. Brambory zde můžete ochutnat opravdu na nespočet způsobů, protože se jedná o jednu z nejoblíbenějších potravin vůbec.

Irové jsou zvyklí usedat k snídani v rozmezí od sedmé do desáté hodiny ranní. Rozhodně zde platí, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne, protože právě snídaně bývají jedním z nejvydatnějších jídel, které vás mají zasytit a po ránu vám dodat potřebnou energii. Na stole tak před vámi nejčastěji skončí tradiční hustá ovesná kaše anebo tzv. irish brakfast, která je velice podobná tradiční anglické snídani a skládá se z opečených vajíček, slaniny, toustu, opečených rajčat a klobásy. Zvolit si můžete ale také boxty, což jsou palačinky připravované jak jinak než z brambor.

Jehněčí maso s hranolkama

Mezi nejznámější hlavní chod Irska patří rozhodně irish stew. Jedná se o dušenou směs z hovězího anebo jehněčího masa, doplněného o zeleninu jako je mrkev, cibule a petrželka, brambory a pro chuť trocha tymiánu. Dalším významným jídlem je Shepherd´s Pie (koláč složený z vrstev masa, sýra a brambor), Colcannon (uvařené brambory se zelím, máslem a česnekem, Lamb with mintsauce (jehněcí maso doplněné o mátovou omáčku) anebo třeba Barmbrack, což je nakynutý chlebíček s rozinkami. Tak co už se vám sbíhají sliny? Tak to neváhejte, kupte letenky a hurá ochutnávat!